О нама

Музички центар Крагујевац је основан 2010. године са циљем успостављања институционалне организације музичког живота града као делатности од општег културног интереса. Представља повратак традицији извођаштва у Крагујевцу где је 1831. године Књажевско-српска банда кнеза Милоша Обреновића, а под вођством Јосифа Шлезингера, означила почетак модерне музичке и грађанске културе у Србији. Тиме су створени услови да градски музички уметници (ствараоци и извођачи, солисти и ансамбли) и градске музичке манифестације (концерти и фестивали) постижу виша уметничка достигнућа и потпуније задовољавају културне потребе грађана Крагујевца на подручју уметничке музике. Центар промовише пре свега уметничку музику, али су такође и други жанрови попут симфо - рока, џеза, етно музике заступљени на репертоару ансамбала који наступају у организацији Музичког центра. Програм је намењен љубитељима и познаваоцима музике као и професионалним музичарима.

У оквиру Уметничког сектора Музичког центра делују посебни организациони делови односно ансамбли:
  • Крагујевачки симфонијски оркестар
  • Градски камерни хор Лицеум
  • Градски камерни оркестар Шлезингер
  • Крагујевачки академски оркестар акордеониста
  • Градски дечји хор Мали Лицеум
За првих десет година свог постојања, Музички центар је реализовао преко 50 премијерних програма својих ансамбала. Поред активности ансамбала, у оквиру Концертне сезоне организован је велики број концерата еминентних уметника домаће и светске музичке сцене.

Централни програм обележавања Дана Града је такође поверен Музичком центру, који сваке године успева да оригиналним оркестарским аранжманима уз врсне солисте, привуче велики број посетилаца.

Музички центар је од 2011. године преузео организацију Међународног фестивала камерних хорова и вокалних ансамбала који се одржава бијенално од 1995. године и припада сталним манифестацијама у култури од значаја за Крагујевац.

Тим Музичког центра

Директор

Филип Томић

Помоћник директора

Зоран Јевтовић

Уредник програма

Неда Матијевић Анастасијевић

Уредник програма

Слободанка Шмигић

Секретар ансамбала

Милош Попов

Програмски селектор

Јелена Станић Стефановић

Уметнички сектор

ГКО Шлезингер и крагујевачки симфонијски оркестар
Диригент

Владимир Милић

Међународни фестивал камерних хорова и вокалних ансамбала
Уметнички директор и аутор Фестивала

Милоје Николић

Крагујевачки академски оркестар акордеониста
Диригент

Предраг Костовић

Градски дечји хор Мали Лицеум
Диригент

Весна Јевтић

Градски дечји хор Мали Лицеум
Диригент

Бранко Митић