Крагујевачки симфонијски оркестар

Крагујевачки симфонијски оркестар један је од најзначајнијих уметничких пројеката покренутих у Крагујевцу. Овај својеврсни подвиг, окупио је професионалце из најзначајнијих градских институција за музичку уметност, у заједничкој тежњи да Крагујевац, као град у ком је основан први званични оркестар у Србији, напокон добије симфонијски оркестар. Иницијатива за оснивање оркестра који би био од регионалног значаја, потекла је са Одсека за музичку уметност Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, који је и главни носилац овог подухвата у сарадњи са Музичким центром. Извођачки састав оркестра чине професори, сарадници и студенти ФИЛУМ-а, чланови градског камерног оркестра Шлезингер, професори Музичке школе „др Милоје Милојевић“ – Крагујевац, а по потреби, и извођачи из осталих градова региона.

ДИРИГЕНТ ГРАДСКОГ КАМЕРНОГ ОРКЕСТРА ШЛЕЗИНГЕР И ГРАДСКОГ СИМФОНИЈСКОГ ОРКЕСТРА У КРАГУЈЕВЦУ

 

Владимир Милић (25.11.1962.Београд) је дипломирао и магистрирао дириговање на Факултету музичке уметности у Београду. Усавршавао се код маестра Борислава Пашћана и Младена Јагушта.

Остварио је више стотина концерата у Аустрији, Великој Британији, Грчкој, Италији, Мађарској, Румунији и Француској, као и у свим републикама бивше Југославије. Наступао је на значајним домаћим и међународним фестивалима ( БЕМУС, Мокрањчеви дани, Међународна трибина композитора, ОКТОХ, Вагнеров фестивал, Атински фестивал….).Дириговао је Београдском и Загребачком филхармонијом, симфонијским оркестрима Радио-телевизије Србије, Радио-телевизије Загреб, Уметничког ансамбла Министарства одбране Станислав Бинички, Нишким симфонијским оркестром, гудачким оркестрима Душан Сковран, Шлезингер, Pro clasica и Мокрањац као и симфонијским оркестрима београдских средњих музичких школа Мокрањац, Станковић и Славенски. Сарађивао је са хоровима Радио телевизије Србије, Обилић АКУД Бранко Крсмановић и посебно са Београдским мадригалистима чији је уметнички руководилац и диригент био од 1992. до 2004. године.

Велики број звучних и визуелних записа, нарочито савремених српских композитора снимио је за потребе радио и телевизијских станица у земљи и иностранству. Посебно треба истаћи дискографска остварења (четири компакт диска) са Камерним оркестром Мокрањац.

Веома је значајна његова делатност на Летњој духовној академији у манастиру Студеница као диригента хора полазника (2002. и 2003.године ), а од 2004. до данас као уредника програма завршних концерата и предавача. Од оснивања Мокрањчеве задужбине је на функцији председника Управног одбора ове угледне институције. У више мандата је биран за председника Удружења музичких уметника Србије, на ком месту се налази и данас.

Сада делује као ванредни професор и шеф Катедре за дириговање и диригент Оркестра Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу. Године 2013. изабран је за шефа диригента Градског камерног оркестра Шлезингер, а 2016. и за уметничког руководиоца и диригента Крагујевачког симфонијског оркестра у Крагујевцу.