ГРАДСКИ КАМЕРНИ ОРКЕСТАР ШЛЕЗИНГЕР

ГРАДСКИ КАМЕРНИ ОРКЕСТАР „ШЛЕЗИНГЕР“ представља један од главних стубова музичког живота Крагујевца. Основан је 2006. године као резултат непо­рециве потребе за специфичном и драгоценом културном и уметничком улогом у музичком животу Крагујевца. Оркестар чине истакнути музичари нашег града. Градски камерни оркестар „Шлезингер“ остварио је велики број целовечерњих концерата у Крагујевцу и Београду. Такође је био и део телевизијских и радио емисија (од наступа уживо на РТС-у, до бројних наступа на локалним медији­ма). Од 2011. године Градски камерни оркестар „Шлезингер“ делује као један од ансамбала Музичког центра Крагујевац.

Чланови градског камерног оркестра Шлезингер

ПРВЕ ВИОЛИНЕ

Јелена Роквић, концертмајстор
Маја Милановић
Наталија Мишић
Марија Чаворовић
Драгана Благојевић

ВИОЛОНЧЕЛО

Исидора Филиповић, вођа
Весна Танасковић

ДРУГЕ ВИОЛИНЕ

Љиљана Ранковић, вођа
Милица Ђуровић
Ана Спасојевић Шпица
Ина Богдановић
Весна Бјелетић

КОНТРАБАС

Андреј Алексић

ВИОЛА

Сузана Влатковић, вођа
Дејан Обрадовић
Љубица Грбовић


ДИРИГЕНТ ГРАДСКОГ КАМЕРНОГ ОРКЕСТРА ШЛЕЗИНГЕР И ГРАДСКОГ СИМФОНИЈСКОГ ОРКЕСТРА У КРАГУЈЕВЦУ

Владимир Милић (25.11.1962.Београд) је дипломирао и магистрирао дириговање на Факултету музичке уметности у Београду. Усавршавао се код маестра Борислава Пашћана и Младена Јагушта.

Остварио је више стотина концерата у Аустрији, Великој Британији, Грчкој, Италији, Мађарској, Румунији и Француској, као и у свим републикама бивше Југославије. Наступао је на значајним домаћим и међународним фестивалима ( БЕМУС, Мокрањчеви дани, Међународна трибина композитора, ОКТОХ, Вагнеров фестивал, Атински фестивал….).Дириговао је Београдском и Загребачком филхармонијом, симфонијским оркестрима Радио-телевизије Србије, Радио-телевизије Загреб, Уметничког ансамбла Министарства одбране Станислав Бинички, Нишким симфонијским оркестром, гудачким оркестрима Душан Сковран, Шлезингер, Pro clasica и Мокрањац као и симфонијским оркестрима београдских средњих музичких школа Мокрањац, Станковић и Славенски. Сарађивао је са хоровима Радио телевизије Србије, Обилић АКУД Бранко Крсмановић и посебно са Београдским мадригалистима чији је уметнички руководилац и диригент био од 1992. до 2004. године.

Велики број звучних и визуелних записа, нарочито савремених српских композитора снимио је за потребе радио и телевизијских станица у земљи и иностранству. Посебно треба истаћи дискографска остварења (четири компакт диска) са Камерним оркестром Мокрањац.

Веома је значајна његова делатност на Летњој духовној академији у манастиру Студеница као диригента хора полазника (2002. и 2003.године ), а од 2004. до данас као уредника програма завршних концерата и предавача. Од оснивања Мокрањчеве задужбине је на функцији председника Управног одбора ове угледне институције. У више мандата је биран за председника Удружења музичких уметника Србије, на ком месту се налази и данас.

Сада делује као ванредни професор и шеф Катедре за дириговање и диригент Оркестра Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу. Године 2013. изабран је за шефа диригента Градског камерног оркестра Шлезингер, а 2016. и за уметничког руководиоца и диригента Крагујевачког симфонијског оркестра у Крагујевцу.