• maliliceum.jpg
 • 02Liceum.jpg
 • AKORDEONISTIIVLATKO.jpg
 • DaliborDjukic.jpg

Концертна сезона

Bogion Maestro Guitaristicum - концерт ауторске музике за гитару

Четвртак, 20. април, Свечана сала Прве крагујевачке гимназије од 20 часова

 

 

 

 

Bogion

solistički koncert

Maestro Guitaristicum

MMXVII

 

Biografija

Bogion – Bogoljub Nikolić (1965), srpski gitarista, rođen u Titovoj Jugoslaviji, grad Kragujevac.

"Bez zvanične muzičke edukacije, zemaljskih pohvala i priznanja koja obavezuju. Bez obaveze da iznedrim svrhu angažovanog ukusa, misli i emocija. Umetnički gabarit me ne sprečava da na različitim nivoima tonovima saopštim kad imam šta da kažem. Ranije dok sam ulazio u svet muzike, svirao sam šta su drugi govorili, a treći želeli da čuju.

Danas živim od svog izbora, jedinog i pravog, nedokučivo jasnog, i preko potrebnog.

Svirajući muziku koju je narod voleo da sluša zarađivao je za život i ujedno usavršavao sluh i tehniku, učeći zanat od majstora egzistencijalne muzike. Preko dana se muzički opismenjivao vežbajući klasičnu, džez i rok muziku, a uveče svirao animir, narodnjake, zabavnjake, pop-rok, starogradsku… tj. muziku koju je narod na svojim okupljanjima tražio i nagrađivao.

"Muzika kao viši oblik komunikacije, pripada jednako i stvaraocu i slušaocu, s tim što ovaj prvi ima obavezujuć impuls da opravda poverenje i pojavi dar koji mu tvorac iz ljubavi dade, dok ovaj drugi može to da čuje ali i ne mora. Šta će se desiti, zavisiće od spleta okolnosti, slučajnosti, ali i izvesnosti. Poneki stvaraoci zadatak ispune vrlo rano, savesno i na vreme, ne misleći na veličinu i značaj umetničke misije, a neki delimično ili nikad, zaokupljeni lepotom života ili poroka. Tako svako ima svoj put, svoj početak i kraj, svoj uspeh i neuspeh. Retke nagrađuje spominjanje epoha. Dokle god postoji ubeđenje da nije sve umetničko rečeno, da uvek stoji nešto novo da se kaže, nemoguće je intenzivnijom emocijom označiti tačke nastajućeg oblika, a da duhom nismo kročili u imaginaciju pre i posle bivstvujućeg trenutka. Formalno proces zauzima oblik hrama dodeljenog svirca, hodom po taktu diktata duše, vibrirajućom crtom prvog tvorca. Tada više nije ni važno ko-to-tamo-peva. Ovaj prelaz iz nečujno-mogućeg u muzički svesno, estetski je varijablo razigranog duha u sadašnjem nadčulnom trenutku. Zvučne slike koje danas ne  vidimo, ostaju pobuda za buduće odvažne."

Ulaskom u novi milenijum počinje da menja muzička shvatanja, izlaskom iz svakodnevnice klubskih svirki. Potreba da se vrati autentičnom zvuku klasične gitare, iznova i samom muzičkom početku, dovodi ga do ponovnog susreta sa samim sobom, gradeći solistički repertoar po uzoru na najveće fingerstyle gitariste današnjice.

"Muzički sklad u ovom vremenu, ukoliko ne sadrži unapređene elemente sklada prošlih majstora, u zanatskom smislu, ne zaslužuje niti kritiku, niti mesto u muzičkom hramu. Međutim, današnja biznis industrija nameće muzički-makro-ukus, zanemarujući činjenicu kako je sve počelo. Da li je to potreba da se nešto svesno ne razume ili zaobiđe, shvatiće se najbolje kada božanske zvuke pojedinca, zamene geopolitički zvuci uskovitlanih masa. A sa takvim slikama, gledano istorijski, društvo iz buducnosti sačekujemo u sadašnjosti. Savremeni svet muzički biva sve raštimovaniji i duhovno osakaćeniji. Javlja se nezasita potreba da se ritmom nadoknadi nedostatak melodije, harmonije i oblika. Kada nema muzički neophodnog, unutrašnji surogati subjektivnih svetova, vrednosno oponašaju objektivnu prazninu pulsa sveta ravne linije."

Komponuje instrumentalne kompozicije za solo gitaru i virtuelne instrumente. Autor je pet samostalnih koncertnih programa: Kad reči izostanu, Tvojim Duhom, Umesto Tačke, Između Anđela, Instance.

"Na Balkanu sam, od druge polovine XX veka. Muzikom se bavim oduvek – zauvek. Vremenom sam ovladao raznim stilovima sviranja i definisao svoj stil. Tonovima sam sazdao Gitaristikum, izgovoren i stvoren, gitarom sviran. Ovi spisi jesu glas, glas duše Njegovog duha.”

Zastupa stvaralačku koncertnu misiju nagrađenu dušom sveta, dostojnu najviših umetničkih stremljenja.

www.bogion.com

 

 

Program

Program se sastoji od autorske instrumentalne muzike classic/jazz/world orijentacije. Izabrane kompozicije su zvučno dejstvujuće, sa raspevanim zapletom melodije i akcentovane bas linije fingerstyle interpretacije.

Osmišljen da lako komunicira, program spaja tačke sličnih, ali i sasvim udaljenih žanrovskih opredeljenja. Tok koncerta unikatno iznosi muzičke gradacije do momenta kulminacije. Virtuoznom igrom tonskih slika, obraća se maestro prvog majstora.

Program

 1. Boja uzdaha   
 2. Sat          
 3. Ostrvo        
 4. Spominjanje   
 5. Monada        
 6. Večito sada   
 7. Između anđela 
 8. Jutro noci    
 9. Drugom stazom 
 10. Tremolando cantabile
 11. Bez suza      
 12. Ispit          
 13. Spas          
 14. U areni       
 15. U kolu        
 16. U prolasku    
 17. Pasarela      
 18. Instance      
 19. Jermolero     
 20. Sa njom       
 21. Povratak      
 22. Argument      
 23. U snu         
 24. Uzdizanje