• dirigent.jpg

ДИРИГЕНТ ГРАДСКОГ КАМЕРНОГ ХОРА ЛИЦЕУМ

 

     Милоје Николић је рођен 6. јуна 1948. године у Крагујевцу (Србија). Дипломирао је и магистрирао на Одсеку за музичку теорију Факултета музичке уметности у Београду,а докторираона Одсеку за мултидисциплинарне студије Универзитета уметности у Београду.

    Радио је краће време као професор теоријских музичких предмета у Музичкој школи Јосип Славенски у Београду, а највећи део свог радног века (од 1977. године) био је запослен на Катедри за музичку теорију Факултета музичке уметности у Београду (од 2001. године као редовни професор), где је предавао различите предмете из области музичке теорије, првенствено из анализе вокалне музике. Радио је, као гостујући професор, и на високим музичким школама у Крагујевцу (Србија), Источном Сарајеву (Босна и Херцеговина – Република Српска) и Цетињу (Црна Гора). Од октобра 2016. године је у пензији, с тим да је и даље радно ангажован на матичном факултету.

   У периоду 1979-1983.био је продекан Факултета музичке уметности у Београду. Био је један од иницијатора оснивања и управник Наставног одељења Факултета музичке уметности из Београда у Крагујевцу (1998-2002), као и један од оснивача и први вршилац дужности декана Филолошко-уметничког факултета у овом граду (2002-2004).

У свом научном раду бавио се највише истраживањима хорске музике, претежно из домена српске, југословенске и шире балканске хорске литературе. У последњих десетак година интерес је померио ка истраживањима базичних значења и тумачења вокалне музике, чији основни аналитички дискурс произлази из когнитивних теоријауметности.

   Члан је редакције (селекционе комисије) за састављање Антологије српске хорске музике Удружења композитора Србије.

   Значајан део активности Милоја Николића чини његов диригентски рад, углавном са хорским ансамблима.

   Од 1979. до 1990. године радио је као диригент различитих београдских хорова (1979-1980: Бранко Цветковић, Београд; 1980-1983. и 1989-1990: Иво Лола Рибар, Београд; 1984-1989: Жикица Јовановић-Шпанац, Београд). Године 1990. основао је Академски камерни хор Лицеум у Крагујевцу, који од тада континуирано води, као уметнички руководилац и диригент. Са наведеним хоровима гостовао је у великом броју европских земаља, учествовао на свим значајним фестивалима и такмичењима у земљи и на немалом броју фестивала и такмичења у иностранству (у Шпанији, Енглеској, Француској, Немачкој, Швајцарској, Пољској, Румунији, Мађарској, Словачкој, Бугарској, Чешкој, Русији, Турској, Аустрији и у републикама некадашње Југославије).

   Иако нерадо и ретко учествује на такмичењима хорова, добитник је осам награда на различитим домаћим такмичењима и шест награда на међународним конкурсима у иностранству:

   У оквиру уметничке активности Милоја Николића посебно се истиче двадесет четири концептуално осмишљена и успешно изведена (са хором Лицеум из Крагујевца) целовечерња програма, од којих су неки имали и одлике мултимедијалних.

   Оснивач је, аутор основне концепције и уметнички директор Међународног фестивала камерних хорова и вокалних ансамбала у Крагујевцу, који је од 1995. године до сада имао једанаест врло успешних сесија.

   Био је иницијатор и први селектор и организатор Новогодишњег концерта крагујевачких музичких уметника, 1992. године, који је сада већ традиционалан и представља један од врхунаца музичког живота у Крагујевцу.

   Аутор је Елабората о оснивању, а био је и први председник Управног одбора Музичког центра Крагујевац.

   Био је један је од иницијатора и члан је званичног Иницијативног одбора за оснивање оперске сцене при Књажевско-српском театру у Крагујевцу.

   У више наврата био је члан домаћих и међународних жирија на такмичењима хорова (Крагујевац, Ниш, Шабац /Бања Ковиљача/, Београд, Неготин) и ученика и студената дириговања (Сверуско такмичење у Краснојарску, 2009. године).

   Један је од иницијатора оснивања и оснивача међународне асоцијације Балкански хорски форум, члан је њеног управног одбора, а оснивач је и председник њене српске секције (Балкански хорски форум – Србија).

   Редовни је (инострани) члан Бугарске академије наука и уметности (БАНИ), као диригент.